Tutkal ve Yapıştırıcı Çeşitleri
Tutkal nedir?
Tutkal; ahşap, mobilya, kağıt, ambalaj, dekoratif eşya gibi ürünlerin birbirine yapıştırılması amacıyla kullanılan üründür. Tanımından da anlaşılacağı üzere tutkal, bir yapıştırıcı türüdür. Tutkalın yapıştırma özelliğini, içeriğindeki reçine ve sertleştirici özel maddeler sağlamaktadır.
Yapıştırma özelliğinin yanı sıra masifleme ve yüzey kaplama işlemlerinde de tutkal kullanılır.
Genelde beyaz bir renge sahip olan tutkalın farklı renk seçenekleri de mevcuttur. Renk seçeneği olmasının yanında tutkalların kullanım alanlarına bağlı olarak farklı çeşitleri de vardır.
Günümüzde tutkalın geniş bir kullanım alanın bulunmasının başında hızlı ve dayanıklı yapıştırma özelliklerine sahip olması etkili olmuştur.
Tutkal çeşitleri
Tutkal ortaya çıkışından itibaren farklı sektörlerde kullanım alanı bulmuş ve giderek genişleyen bir alana yayılmıştır. Tutkala olan talebin artışıyla birlikte kullanılan alanlara uygun yapıda tutkalların üretilmesine olanak vermiştir.
Kullanım alanlarına bağlı olarak farklı tutkal çeşitleri vardır. Sitemizde bulunan tutkal çeşitlerine bakacak olursak bunlar;
- Beyaz tutkal
- Ahşap tutkalı
- Masif tutkal
- Şeffaf tutkal (kışlık)
- Deniz tutkalı
Beyaz tutkal
Genel yapıştırma işlerinde kullanılan bu tutkal çeşididir. Birden çok alanda farklı amaçlarla kullanılmaktadır. Ahşap yüzeylerin kaplanması, yapıştırılması ve masiflenmesinde kullanır.
Dekorasyonda, hobi işlerinde, Kağıt ve karton yapıştırmada sıkça kullanılır. Kullanım alanı geniştir ve sık tercih edilen bir üründür.
Ahşap tutkalı
Ahşapların birleştirilmesinde, yüzeylerinin kaplanmasında kullanılır. En belirgin özelliği suya dayanıklı olmasıdır. Ahşap yüzeylerde kullanılan bu tutkal özel olarak bu alanlar için üretilmiştir.
Masif tutkalı
İçeriğinde bulunan özel maddeler sayesinde güçlü yapıştırma özelliği bulunan tutkaldır. Özellikle hızlı ve iyi birleşme özelliği ahşap yüzeylerde de tercih edilmesine neden olmuştur. Kullanımı kolaydır.
Şeffaf tutkal(Kışlık)
Kuruduğunda şeffaf bir tabaka oluşturan tutkaldır. Özellikle ahşap ve mobilya sanayisinde kullanılır. Bu sektörde iskelet tutkalı olarak sıklıkla kullanımının yanında, birçok eşya üzerinde kullanımı mümkündür ve güvenlidir.
Deniz tutkalı
Antibakteriyel özelliği bulunan poliüretan maddesinden üretilen deniz tutkalı tekne tadilatlarında ve tekne imalathanesinde özellikle tercih edilir. Tekne sanayisinde tercih edilmesinden dolayı adına deniz tutkalı denilmektedir. Ayrıca ahşap sanayisi, beton, çimento, kapı ve pencere doğramalar, metal yapıştırmalarda da kullanılır. Hava koşullarına ve sıcaklık değişimlerine dayanıklıdır.
Sitemizde bulunan tutkal markası;
Tutkal Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Tutkal alırken öncelikle kullanılan alana uygun olan tutkal seçimi önemlidir. Uygulama yapılacak alanın özellikle birleştirilecek ürünün hammaddesi, iç ya da dış alan, suya dayanıklılık, hava koşullarına dayanıklılık vs. bu etmenler göz önünde bulundurulmalı ve çeşitli tutkal seçeneklerinden en uygun olanı tercih edilmelidir.
Tutkal almaya karar verdiğinizde birden fazla tutkalın aynı iş için kullanılabileceğini görebilirsiniz, bu durumda tercihiniz size uygun olan tutkalı almak olmalıdır. Örneğin, kağıt ve karton yapıştırma işlerinde beyaz tutkal kullanılacağı gibi şeffaf tutkal da kullanılabilir. İki tutkal çeşidi de tercih edilebilir. Bu durum da estetik görünüş, kullanım kolaylığı olarak size hitap edeni tercih edebilirsiniz.
Tutkal Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tutkal kullanımında yapıştırılacak her bir parçanın temiz olması, pürüzlü olmaması önemlidir. Temiz olmaması, yüzeyin pürüzlü olması gibi durumlarda tutkal istenilen işlevi yerine getirmeyecektir. Tutkalın genel olarak kendi yoğunluğu ile kullanımı tercih edilir. Su ile seyreltilmez. Seyreltilmesi gereken durumlarda, ambalajında belirtilen yoğunluk ve miktara göre bu işlem gerçekleştirilir.
İşlemi uygulamadan önce tutkala ve uygulanacak bölgeye uygun bir fırça tercih edilmelidir. Bazı durumlarda tutkala uygun olan bezlerde tercih edilebilir.
İşlem sonrası ürünün oda sıcaklığının üzerinde bir derecede kuruması gerekir. Genel olarak kuruma süresi 50 dakikadır. Bu süre kullanılan tutkal çeşidine ve uygulanan bölgeye bağlı olarak değişmekte ve 24 saate kadar çıkabilmektedir.
Yapıştırıcı nedir?
Yapıştırıcılar, iki veya daha fazla parçayı birleştirmeyi amaçlayan özel maddelerdir. İçeriğinde bulunan maddelere göre çeşitli adlar almaktadır. Bu maddeler kullanım alanları ve dokuları itibariyle farklılık gösterse de kullanım amacı aynıdır.
Yapıştırıcı çeşitleri Kullanım alanına ve içeriğindeki maddelere göre yapıştırıcılar farklı çeşitlere ayrılmıştır bunlar;
- Köpük yapıştırıcılar
- Hibrit yapıştırıcılar
- Hızlı yapıştırıcılar
- Akrilik yapıştırıcılar
Köpük Yapıştırıcılar
Poliüretan içeriğine sahip yapıştırıcılardır. Hızlı yapışma ve hızlı kuruma özelliği mevcuttur. İlk andan itibaren yapışmaya başlaması zaman tasarrufu sağlar. Kullanımı kolay olan bu yapıştırıcılar genel amaçlı kullanılabilecekleri gibi özel amaçla kullanımlara yönelik üretilenlerde bulunmaktadır. Su ve nem geçirmeme özelliğine sahiptirler. Isı yalıtım, levha, inşaat malzemeleri vs. yapıştırılmasında kullanılır.
Köpük yapıştırıcıların sitemizde bulunan markalar;
- Northfix poliüretan
- Akfix poliüretan
Hibrit Yapıştırıcılar
Güçlü yapıştırma özelliğiyle bilinen bu yapıştırıcı türü aynı zamanda ağır malzemelerin desteksiz yapıştırılabilmelerini sağlamaktadır. İlk yapıştırmada tutum kuvveti çok yüksektir. Hibrit yapıştırıcılarda astar kullanılmasına gerek yoktur. Esnekliği yüksektir, neme, iklim koşullarına, uygun bir yapısı vardır. Sırlı camlarda, plastikte, seramikte, ahşapta, pimapenlerde, pencere, kapı, bakır, çinko, kalay, metallerde, paslanmaz çelikte vs. kullanım alanı mevcuttur.
Sitemizde bulunan Hibrit yapıştırıcı markaları;
Hızlı Yapıştırıcılar
Hızlı kuruma ve sertleşme özelliğine sahip yapıştırıcılardır. Akışkan ve gözenekli yapıya sahip olması farklı yüzeylerde de kullanımını sağlamıştır. Hızlı yapıştırıcılar, kolay kullanıma sahiptir. İstenilen her yüzeyde kullanıma uygundur.
Sitemizde bulunan hızlı yapıştırıcı markası;
Akrilik Yapıştırıcılar
İçeriğinde suya dayanaklı maddeler bulunan, yapıştırılmaya hazır ve yüksek sıcaklığa dayanıklı yapıştırıcılardır. Çok amaçlı kullanıma uygun olan bu yapıştırıcılar özellikle metal yapıştırmada en çok tercih edilen yapıştırıcılardandır. Metalin yanı sıra banyo malzemesi olan fayans, seramik, çini, gemi vs. alanlarında kullanılmaktadır.
Sitemizde bulunan akrilik boya markası;