Son Moda İç Cephe Boya Renkleri
Bir yapının iç kısımlarında kullanılmak üzere üretilmiş farklı renk ve özelliklerdeki boya türüne iç cephe boyası ismi verilmektedir. Bu boyalar tamamen yapıların iç kısımlarında kullanılmak üzere üretildikleri için bu amaç dışında kullanılmamalıdır.
Kaliteli İç Cephe Boyası Çeşitleri
Her ne kadar yapıların iç cephelerinde kullanılmak için üretilmiş olsalar da elbette ki her yapının iç cephe yapı özellikleri birbirleriyle aynı olmuyor. Bu nedenle de iç cephe boyaları, yapı iç cephelerinin özelliklerine ve buralarda boya işlemini yaptırmak isteyenlerin tercihlerine göre değişiklik gösteriyor.
İç cephe boyalarının farklı çeşitleri bulunuyor. İç cephe boyası çeşitlerini şu şekilde belirtebiliriz:
- Su Bazlı Mat İç Cephe Boyası – Plastik Boya
- Silikonlu İç Cephe Boyası
- Saten İç Cephe Boyası
- Sentetik İç Cephe Boyası
- Su bazlı Silikonlu Mat iç Cephe Boyası
- Su bazlı Silikonlu İpek Mat İç Cephe Boyası
- Su bazlı Silikonlu Yarı Mat İç Cephe Boyası
- Su Bazlı Silikonlu Parlak İç Cephe Boyası
- Su Bazlı Plastik İç Cephe Boyası
Su Bazlı İç Cephe Boyası – Plastik İç Cephe Boyası
Su bazlı iç cephe boyası aynı zamanda plastik iç cephe boyası olarak da bilinmektedir. Bu boyanın en önemli özelliği, su ile inceltildiği ve yapısında yoğun su molekülleri bulunduğu için nefes alma özelliğine sahip olmasıdır. Ayrıca bu yoğun su molekülleri su bazlı iç cephe boyası için kokusuz olma özelliği de sağlar. Bu nedenle de insan sağlığı için koklanması ve boyamanın hemen ardından aynı ortamda bulunulması daha az zararlı bir boya türüdür.
Plastik iç cephe boyaları, su bazlı iç cephe boyası olarak adlandırılmalarının yanı sıra akrilik boya olarak da adlandırılmaktadırlar.
Plastik iç cephe boyaları için ön plana çıkan boya markalarımızı şu şekilde belirtebiliriz:
- Filli Boya Momento Plus
- Tek Süper Plastik Beyaz İç Cephe Boyası
- Tek Üniversal Plastik İç Cephe Boyası
- Fawori Plastik İç Cephe Boyası
Silikonlu İç Cephe Boyası
Nasıl ki su bazlı iç cephe boyaları içeriğinde bulunan su molekülleri ile nefes alma özelliği gösteriyorsa silikonlu iç cephe boyası olarak belirtilen boyalar da içeriğindeki silikon ile nefes alma özelliği göstermektedir.
Silikonlu iç cephe boyalarını su bazlı boyalardan ayıran en önemli özellik ise bu boyaların silikon bazlı olması nedeniyle yüksek bir kapatıcılık özelliği göstermesidir.
Ayrıca silikonlu iç cephe boyası yapmadan önce boya yapılacak yüzeye astar uygulandığından da emin olmanız gerekmektedir.
Silikonlu iç cephe boyasında ön plana çıkan markalarımızı şu şekilde belirtebiliriz:
- Filli Boya Momento Silan
- Filli Boya Momento Max
- Tek Silikonlu İpekmat Silinebilir İç Cephe Boyası
- Tek Endam Silikonlu İpekmat Silinebilir İç Cephe Boyası
- Fawori Silikonlu İpek İç Cephe Boyası
- Fawori Silikonlu Mat İç Cephe Boyası
Saten İç Cephe Boyası
Saten iç cephe boyaları, yarı mat boya olarak da bilinen ve bu zamana kadar anlattığımız diğer boyalarla karşılaştırdığımızda daha parlak bir görünüme sahip boya türüdür. Saten boyaların en önemli özelliği, uygulandığı duvarda uzun süre dayanabilmesidir.
Saten boya uygulanırken boyanın temel özelliği olan uzun süre dayanabilme özelliğini gerçekleştirebilmesi için boyanın uygulanacağı yüzeyin pürüzsüz olmasına dikkat edilmelidir.
Saten boyanın bir diğer bilinen özelliğiyse silinebilir iç cephe boyası olmasıdır. Leke tutmayan boya olarak da adlandırılabilir. Daha doğrusu lekelense bile bu lekelerin silerek bu boyadan çıkarılması mümkündür.
Saten iç cephe boyalarının silinebilir olması bu boyanın uzun süre dayanabilmesini sağlamaktadır.
Saten iç cephe boyası ürünümüzde ön plana çıkan boya markalarını şu şekilde belirtebiliriz:
Sentetik İç Cephe Boyası
Sentetik boyalar iç cephe boyamada uzun yıllardır kullanılan boya türleri arasında yer almaktadır. Su bazlı boyaların aksine sentetik boyaların içinde su molekülleri oldukça az bulunmaktadır. Bu nedenle de bu boyayı inceltmek için tiner kullanılır. Açıkçası en çok bilinen ve en eski boya türlerinden biridir.
Sentetik boyalar aynı zamanda yağlı boyalar olarak da bilinmektedir. Sentetik boyaların en önemli özelliği; neme, güneş ışınlarına ve boyanın yapısını bozucu her türlü dış etkene karşı oldukça dayanıklı olmasıdır. Ancak boyandığı yüzeyden kolay çıkarılamadığı için günümüzde daha az tercih edilen bir iç cephe boyası türüdür.
Sentetik boyalar da su bazlı boyalar gibi hava almakla birlikte uygulandığı yüzeye yapılan uygulamanın ardından ilgili yüzey uzunca bir süre havalandırılmalıdır. Bu şekilde sentetik iç cephe boyasının yoğun kokusu giderildikten sonra boyanan iç cephede vakit geçirilmeye başlanmalıdır.
Sentetik iç cephe boyası yani yağlı boya ürünlerinde öne çıkan markalarımızı şu şekilde belirtebiliriz:
İç Cephe Boyası Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?
İç cephe boyalarını seçerken öncelikle boya yapılacak yüzeyin yapısı dikkate alınmalıdır. Boya yapılacak yüzey kirli ise ya da yapılacak boya yüzeyin rengini tamamıyla değiştirecekse boya yapılmadan önce bu boyanın ilk katı için astar kullanılmalıdır. Astar boya uygulaması yüzey kirli olsun veya olmasın silikon boya ile boyama yapılacaksa muhakkak yapılmalıdır.
İç cephe boyaması için boyanacak yüzeye bağlı olarak boyama malzemesinin iyi seçilmesi gerekmektedir. Boyanacak yüzeyde boyama işleminin gerçekleştirileceği fırça ve boyanın kaliteli malzemeden kullanılması yapılacak boyama işleminin de kaliteli olmasını sağlayacaktır.
Ancak son yıllarda özellikle ev gibi yaşam alanı olan iç cepheler için daha çok silinebilir silikonlu boyaların tercih edildiğini belirtmekle birlikte iş yerleri için hala en popüler iç cephe boya türünün sentetik boya olduğunu söyleyebiliriz.
İç Cephe Boyası Mat Mı? Parlak Mı?
Genellikle kaliteli iç cephe boya markalarında 3 çeşit parlaklık derecesi müşteriye sunulur. Soft Mat, İpeksi Mat ve Yarı Mat. En çok tercih edilen parlaklık derecesi ise İpeksi Mattır.
En İyi Silinebilir İç Cephe Boyası Hangisi?
Yağlı boyaların silinebilirliği çok yüksektir ancak sağlıklı olmadığından tercih edilmezler. Yağlı boyanın yerine silikonlu silinebilir iç cephe boyaları tercih edilir.