Dekoratif Boya Çeşitleri
Zaman geçtikçe insanların yaşadıkları yerlere ilişkin alışkanlıklarında da değişiklikler oluyor. Bu değişen alışkanlıklar arasına elbette evlerimize yaptığımız boyalar da dahil. Pek çok kişi hala özellikle iç cephe boyalarında standart boya türlerini ve renklerini tercih etse de kıymeti yeni yeni anlaşılan bir boya çeşidi olarak dekoratif boyaları gösterebiliriz.
Dekoratif Boya Nedir?
Dekoratif boya, standart boya renkleri ve stillerinden sıkılmış olanlara özellikle iç cephede farklı bir boyama stili ve boya renkleri sunan bir boya türüdür.
Günümüzde çok demode olduğu düşünülen duvar kağıtlarının iç cephelerde yarattığı etkiyi boya ile yaratmayı amaçlayan dekoratif iç cephe boyalarının binlerce farklı çeşidi bulunmaktadır. Bu boyaların bu kadar çok farklı çeşidi olmasının sebebi ise bu boyaların kişiselleştirilebilir ve tasarlanabilir olmasıdır. Yani ne kadar çok özel tasarım çeşidi varsa bu boyaların da o kadar çok çeşidi var denilebilir.
Çoğunlukla özel yapım mimari projelerde etkileyiciliği artırmak için kullanılan dekoratif boya seçenekleri en çok dış görünüşün mekâna gelenleri etkilemesinin amaçlandığı işyerlerinde karşımıza çıkmaktadır. Ancak tabii ki sadece işyerleri için uygulanacak diye bir kaideden de bahsedilemez. Dekoratif boyaların uygulandığı birbirinden şık ev iç cepheleri de mevcuttur ve bunların her biri çok kıymetli boyama uygulamaları olarak görülmektedir.
İtalyan Dekoratif Boya Uygulaması
Dekoratif boya uygulamalarının en çok ilgi çekenlerinden biri olarak İtalyan dekoratif boya uygulamasından bahsedilebilir. İtalyan tarzı dekoratif boya uygulamalarını daha çok sanatsal dekoratif boya uygulamaları olarak da düşünebilir.
Geçmişte İtalyan tarzı dekoratif boya uygulaması sadece sedefli boyalar kullanılarak değişik tipte ruloların oluşturdukları boya renkleri ile kullanılmaktaydılar. Ancak günümüzde daha farklı akrilik sıvalar ile de bu boyama tekniği birleştirilmekte ve dekoratif boya olarak ele aldığımız bu boya türünün sanatsal yanı da bu şekilde ortaya çıkmaktadır.
İtalyan dekoratif boya nasıl uygulanır?
İtalyan dekoratif boya ile sanatsal iç cephe boyama çalışmaları ortaya çıkarılabilir. Bunu yapmak için kullanılabilecek boyalar şunlardır:
İtalyan tarzı dekoratif boyama işlemine başlanmadan önce duvara astar uygulaması yapılır. Bilindiği üzere astar; boyanacak yüzeyin boya tutuşunu artıran ve boyanın etkisini de çoğaltan önemli bir boya öncesi uygulamasıdır.
Dekoratif boya yapılacak yüzeye uygulanacak astarın kuruma süresi astar boya türüne göre 4 ile 12 saat arasında değişiklik göstermektedir. Bu nedenle İtalyan dekoratif boya uygulamasını yapacağınız yüzeyde uygulanacak astarın kuruma süresinin baştan iyi tespit edilmesi ve uygulamanın yüzeyde en iyi uygulama sunacak astar ile yapılmasında fayda bulunmaktadır.
İtalyan tipi dekoratif boyama yöntemlerini daha çok sanatsal tarzda duvar boyalarında görebiliriz. Özellikle eskitmeli ya da paslı görünümü olan duvar boyama stilleri İtalyan tipi dekoratif boyama yöntemi ile yapılmış dekoratif boya uygulamalarıdır.
İtalyan dekoratif boyama uygulamalarının daha çok sanatsal uygulamalar olduğundan bahsettik. Konuyu daha detaylı ele almamız gerekirse bu tip boyama uygulamalarının daha çok el işçiliği isteyen gelişmiş boyama uygulamaları olduğunu söyleyebiliriz. İtalyan dekoratif boyama uygulamaları ile beton görünümlü, bakır ve ateş kırmızısı tarz gibi farklı görünüm ve şekillerdeki dekoratif boyama uygulamaları yapılabilir.
Dekoratif Boyama Nasıl Yapılır?
Yazımızın bu bölümüne kadar detaylarıyla bahsettiğimiz üzere dekoratif boyama uygulamalarının daha çok sanatsal uygulamalar olduğunu ele almaya çalıştık. Bu nedenle standart klasik iç cephe boyama uygulamaları gibi dekoratif boyama uygulamaları eğer işin profesyoneli değilseniz evde kendin yap tarzında uygulanabilecek bir boyama yöntemi değildir.
Dekoratif boya yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli konu; boyama uygulamasının mümkün olduğunca hızlı bir şekilde yapılmasıdır. Zira bu tip bir uygulama esnasında yavaş kalınırsa boyanın uygulanacağı yüzeyde kuruması gibi bir durum ile karşı karşıya kalınabilir. Bu da boya yapılacak yüzeyde hiç de istenmeyen bir şeydir. Böyle bir durum ile karşı karşıya kalındığında boya yapılan yüzeydeki boyanın o yüzeyden çıkarılıp tekrar yapılması gibi bir durum söz konusu olacaktır ki böyle bir durumda hem nakit hem de vakit kaybı yaşanması demektir.
Bu nedenle dekoratif boya kesinlikle işin profesyoneli olmayan bir kişi tarafından yapılmamalı ve usta bir el tarafından uygulanması gereken bir boyama yöntemidir.
Neden dekoratif boya tercih edilmeli?
Dekoratif boya neden tercih edilmeli sorusu da yine akıllara gelen ve cevaplanması önemli bir sorudur.
Dekoratif boya ile yapılacak iç cephe boyama uygulamalarında öncelikle oldukça şık sonuçlarla karşılaşılacaktır. Bu nedenle her şeyden önce dekoratif boya daha estetik görünüm için tercih edilmelidir.
Bununla birlikte dekoratif boyanın dayanıklı yapısı bu tip boyanın kullanımının uzun yıllar almasını sağlamaktadır. Bu nedenle özellikle çok farklı bir tarz ya da farklı bir boya şekli istemediğiniz müddetçe dekoratif boya ile boyanmış bir alanın boya rengini değiştirmek istemeyeceksiniz.
Dekoratif boya son dönemin en çok ilgi gören ve gerek iç cephede gerekse de dış cephede gönül rahatlığıyla uygulanabilecek bir boyama türüdür. Bu nedenle de her şeyden önce kaliteli bir boya ustası ile yapacağınız İtalyan tipi bir dekoratif boya uygulaması evinizin bambaşka bir çehre ile karşılaşmasını sağlayacaktır.
Dekoratif Boya Çeşitleri Nelerdir?
Dekoratif boya çeşitleri; dekoratif saten boya, kumlu boya, mermer dokulu boya, taş görünümlü boya, beton görünümlü boya, ahşap görünümlü boya, simli boya, altın varak boya, metal görünümlü boya, dekoratif sıva gibi çeşitleri vardır. Bunlara ek olarak fonksiyonel boyalarda mevcuttur. Bu boyalara; Kaera tahta boyası, magnet boyası, projeksiyon boyası, karanlıkta parlayan boya, antigrafiti boyası, beyaz tahta boyaları örnek gösterileilir.
Dekoratif Boya Nerelerde Kullanılır?
Dekoratif boyalar düz renk boyalardan sıkılmış olan ve farklı bir hava arayan müşterilerin ilgisini çekmektedir. Genellikle evlerin salon odalarında ya da iş yerlerinde makam odalarında kullanılmaktadır. Nippon Paint ülkemizde dekoratif boya üreticilerinden önde gelen firmalar arasında yer almaktadır.
Kumlu Dekoratif Boya Nasıl Yapılır?
Dekoratif boyaların birçok uygulama şekli vardır. Öncelikle istediğimiz deseni belirlememiz ve ardından uygulamaya geçmemiz gerekiyor. Örneğin bir kumlu dekoratif boyayı fırça ile uygulayarak düz fırça deseni verebiliriz. Ya da desenli fırçalar kullanarak daha farklı desenler elde edebiliriz.