Boya Markası seçimi yaparken boyanın silikonlu, su bazlı ve zararlı bileşenler içermemesi gerektiğini göz önünde bulundurarak seçim yapılmalıdır. Bu markalara Filli Boya, Jotun, Polisan, Marshall, Tek Boya örnek gösterilebilir.
En iyi dış cephe boya markaları: Filli Boya, Polisan, Jotun gibi markalardır. Bu markalar geliştirdikleri teknoloji ile boyaların cephelerde solmadan çok daha uzun süre kalmasına olanak sağlıyor.
Silikonlu boya markalarının öne çıkan firmaları şunlardır: Filli Boya, Polisan, Marshall, Tek Boya
Yağlı Boya üreten birçok firma bulunmaktadır. Bunlardan en önemli markalar şunlardır : Filli Boya, Polisan, Tek Boya, Marshall üreten birkaç firma bulunmaktadır.
Boya fırçaları, kullanılan boyayanın özelliğine göre temizlenir. Boya su bazlı ise doğrudan su ile yıkayarak temizlenebilir, eğer boya solvent bazlı ise bir temizleyici kimyasal ya da uygun özellikte bir tiner yardımı ile boya fırçaları temizlenebilir.
Plastik boya markalarının öne çıkan firmaları şunlardır: Filli Boya, Polisan, Marshall, Tek Boya
Türkiye piyasasında en çok talep gören boya markalarının başında Filli Boya, Polisan gibi markalar gelmektedir. Bu markaların çok talep görmesinin nedeni ise müşterilerine kusursuz bir destek ve çok kaliteli ürünler sunmasıdır. Örneğin Filli Boya rakiplerine göre iç cephe boyalarında yaklaşık %20 daha fazla metraj yapan (165m2) ürünleri sunuyor, bunun yanı sıra ürünlerini satın alan ustalara hediyeler gönderiyor.
İç cephe boyası seçerken öncelikle boyanın su bazlı olduğuna dikkat edilmelidir. İki çeşit su bazlı boya vardır. Birincisi plastik boya, ikincisi ise silikonlu boya. Plastik boyaların silinebilme özelliği yok denilecek kadar azdır, ancak fiyatları silikonlu boyalara göre daha uygundur. Silikonlu boyaların ise kalitelerine göre silinebilme özellikleri fazladır, yani yüzey kirlendiğinde temizliği kolay yapılabilir.
Küf önleyici boyaları üreten birçok firma bulunuyor. Bunlardan önde gelenleri ise İsonem, Dryfix, Polisan gibi markalardır.
Silikonlu boya küf yapmaz. Duvar yüzeyine sürekli gelen bir su yok ise ya da duvarınızda sürekli bir nemlenme olmuyor ise küf oluşumu gözlemlenmez.
Öncelikle yanmaz boya diye bir şey yoktur. Tüm maddelerin olduğu gibi boyalarında dayanabileceği belirli bir sıcaklık vardır. Yangına belirli bir sıcaklığa kadar dayanıklı boyalar vardır. Bu boyalar normal boyalardan farklı olarak ısıya daha fazla dayanıklıdır ve çeşitli amaçlarla kullanılır. Birincisi binaların dış cephelerinde yangın geciktirici boya olarak kullanılır, piyasada 30dk ve 120dk yangın geciktirici boya olarak bulunabilir. İkincisi Soba boyası diye tabir edilen boyalar yüksek sıcaklıklara dayanıklı boyalardan birisidir. Soba, bahçe ocağı gibi alanlarda kullanılır.
20 Kg'lık birinci sınıf bir boya ile, astarlı yüzeyde yaklaşık olarak 120-150 m2 arası alan boyanabilir ancak bu oran, yüzeyin kirliliği ve yüzeyin malzemesine göre değişiklik gösterebilir.
10 Kg'lık birinci sınıf bir boya ile, astarlı yüzeyde yaklaşık olarak 60-80 m2 arası alan boyanabilir ancak bu oran, yüzeyin kirliliği ve yüzeyin malzemesine göre değişiklik gösterebilir.
15 Litrelik bir boya yaklaşık olarak 120-150 M2 arası alan boyamaktadır. Yani 15 Litrelik bir boya yeterli olacaktır.
Standart şartlardaki bir 3+1 daireye 15 Litrelik (Yaklaşık 20 Kg) boya yeterli olacaktır.
Yaklaşık 60 m2'lik astarlı yüzeydeki bir 2+1 daireye 7,5 Litre ambalajdaki birinci sınıf bir boya yeterli olacaktır.
En iyi iç cephe boyaları Filli Boya, Jotun, Polisan, Marshall gibi firmalardır.
Eskiden evlerde solventli boyalar kullanılırdı ancak solventli boyalar zararlı bileşenler içermektedir. Artık evlerimizde su bazlı boyalar kullanılmaktadır. Su bazlı boyalar ikiye ayrılmaktadır. Plastik boyalar ve Silikonlu boyalar. Plastik Boyalar; su bazlı bir boya çeşitidir ancak kirlendiği zaman temizliği kolay yapılamaz. Silikonlu Boyalar; Diğer bir su bazlı boya çeşitidir ve kirlendiği zaman temizliği kolayca yapılabilir.
Öncelikle parkeye dökülmüş boyayı maket bıçağı, spatula vs. aletlerle kesinlikle kazımamamız gerekiyor. Parkeye dökülen su bazlı bir boyayı bir bez yardımı ile kolaylıkla silebilirsiniz. Eğer boya kurumuşsa sıcak su ile kurumuş boyayı yumuşatarak temizleyebilirsiniz.
Öncelikle en çok tercih edilen parlaklık derecesi ipek mattır (Orta Derece Mat). Parlak boyalar çok kolay temizlenebilir ancak yüzeyeki hatayı çabuk belli eder. Bu yüzden çok tercih edilmezler. Mat boyalar yüzeydeki hataları örter ancak silinebilmeleri daha güçtür. Bu yüzden orta derece matlıktaki boyalar daha çok tercih edilir.
Desenli boyaları kaybetmek ve üzerine düz boya uygulamak istiyorsak izleyebileceğimiz 2 yol vardır. Birincisi daha az maliyetli olan zımparalama işlemidir. Desenli duvarı zımparalayarak yüzeydeki desenden kurtulabilir ve üzerine astar atarak yeniden boyayabiliriz. İkinci yol ise duvarı en baştan sıvamaktır. Hem zahmetli hem de daha maliyetli olan bu yol pek tercih edilmemektedir.
Demir kapılar birkaç farklı boya ile boyanabilir ancak en yaygın olarak yağlı boyalar kullanılmaktadır.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.