Ev Badanası Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ev Badanası Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Her gün vakit geçirdiğimiz en mahremimiz olan evlerimizde zamanla değişiklik isteyebiliriz. Bu sadece zevk ve tercih için değil bazen zorunluluktan dolayı da gerekebilir. Nitekim her gün içinde bulunduğumuz evlerimizde kullandığımız her şey zamanla yıpranacaktır.

 

Özellikle badana yenilenmesi bir evin çehresini tamamen değiştiren ev içi en önemli tadilat işlemlerinden biridir. Ev badanası sadece ev içi bir değişiklik sağlamayacak; aynı zamanda duvarların temizlenmesi ve bir bakıma yenilenmesini de sağlayacaktır.

 

İlk defa boyama işlemi yapacak kişiler için badanayı profesyonel ustalara bırakmayı tercih edebileceğiniz gibi badana işlemini gerekli malzemeleri temin ederek siz de evinizde rahatlıkla yapabilirsiniz.

 

Bu yazımızda evde badana yapılırken nelere dikkat edilmeli ve neler kullanılmalı gibi ev badanasını farklı noktalarla ele almaya çalışacağız. Ayrıca iç cephe ya da dış cephe için evinizin metrekare ölçüsüne göre kaç litre boya gider? diye sorularınızı sayfamızdan ulaşabilirsiniz. (https://www.filizjet.com/kac-litre-boya-gider)

 

Ev Badanası Malzemeleri

 

Ev badanası malzemeleri

 

Ev badanasında öncelik olarak badanada kullanılacak malzemelerin belirlenmesi gerekmektedir. Evde badana yapmak için gerekli olan başlıca malzemeleri şu şekilde belirtebiliriz:

 

Şimdi bu malzemelerin neler olduğuna ve nasıl kullanılacağına başlıklar halinde bir göz atalım.

 

Badana Boyası

 

Badana boyası tahmin edeceğiniz üzere badana işlemi sırasında duvara uygulanacak boyalardır. Bu boyalar yapılarına göre çeşitlere ayrılır ve bunların tercihi tamamen kişisel zevklerinize kalmıştır. Bu boyaların bir kısmında yapısına uygun olan bir ürünle seyreltme işlemi yapmanız gerekir. Duvar boya çeşitlerini şu şekilde belirtebiliriz:

 

Yapılarına göre badana boyaları ise şunlardır:

  • Su bazlı boyalar
  • Solvent bazlı boyalar
 

Su Bazlı Boyalar

 

İçerisinde bulunan yüksek su oranı nedeniyle inceltme işlemi su ile yapılır. Görünüş itibariyle son derece yoğun boyalardır. Hızlı kuruması nedeniyle zaman tasarrufu sağlar ve aynı zamanda diğer boyalara nazaran daha ekonomiktir. İçeriğinde bulunan su sayesinde boyanan duvarın nefes almasını sağlar. Bu boyalar sağlık açısından da son derece uygundur. Su bazlı boyalar kokusuzdur ve yanma özelliği yoktur . Deri ile temasında kolay bir şekilde su temizlenir. Kuruma süresi maksimum 6 saati bulmaktadır.

 

Solvent Bazlı Boyalar

 

Solvent bazlı boyalar, içeriğinde bulunan özel maddeler nedeniyle uçucu özellik gösteren boyalardır. Solvent bazlı boyalar badana boyamada yağlıboya olarak da bilinir. Solvent bazlı boyalar genel kullanımda uçucu bir özellik gösteren tiner ile seyreltilir. Tiner aynı zamanda bu boyaların içeriğinde de mevcuttur.

 

Yağlı boyalar kokuludur ve yanma özelliği vardır. Yağlı boyalar diğer boyalara göre daha parlak bir görünüm elde edilmesini sağlar . Deri ile temas ettirilmemesi önerilir. Bu boyaların deri ile teması söz konusu olduğunda temas eden bölgenin bol su ile hızlıca temizlenmesi gerekir. Yağlı boyalar dirençli ve darbelere karşı dayanıklıdır.

 

Kuruma süresi en iyi sonuç için 24 saate kadar sürebilir. Solvent bazlı boyaların atıkları geri dönüşümde kullanılabilir.

 

Rulo Fırça

 

Badana boyasında en önemli işleve sahip fırçadır. Çok dikkatli seçilmelidir. Yanlış rulo fırça seçimi badana işleminin doğru yapılmasını engeller. Rulo fırçanın yanlış seçimi halinde badana işlemini yeniden yapmak zorunda kalabilirsiniz. Yanlış seçim söz konusu olduğunda uygulama yanlış yapılır ve boyanılan alan kazınarak boya çıkarılır.

 

Boyama işlemi tekrarlacağından bu işlem oldukça zahmetli ve büyük bir zaman kaybına neden olur. Rulo fırça alımı sırasında boyanın çeşidi ve boyanacak yüzeye uygun rulo fırça tercih edilmelidir.

 

Kestirme Fırça

 

Badana boyaması esnasında farklı bölgelerin kesişim yerlerinin boyanmasında kullanılır. Örneğin, tavan ile duvar arasındaki kestirme ve düzeltme işlemleri bu fırçalarla yapılır.

 

Farklı numaralar ve farklı cm genişlikleri bulunan bu fırçalar özel olarak işlem yapılacak alana göre temin edilir. Kestirme fırçaları tercih edilirken geniş alanlar için yüksek numaralı fırçalar, dar alanlar için ise düşük numaralı fırçalar tercih edilmelidir.

 

Kestirme Fırça Numaraları

 
  • 1 numaralı fırça genişliği 2,2 cm
  • 1.5 numara fırça genişliği 3,2 cm
  • 2 numara fırça genişliği 4,5 cm
  • 2.5 numara fırça genişliği 5 cm
  • 3 numara fırça genişliği 6 cm
  • 4 numara fırça genişliği 8,5 cm
 

Robot Fırça

 

Fırça birleşim yerinden ayrılmadan 180 derece açıyla dönebilen rulo fırçaların ve kestirme fırçaların erişemediği yerlere son işlemlerin yapılmasında oldukça etkili fırçalardır. Robot fırçaların uçlarına uzun boya sapları takılarak erişilemeyen yerlere kolaylıkla badana işlemi yapılabilir.

 

Koruyucu Örtü

 

Koruyucu örtü, boyama işlemi öncesinde eşyalara ve zemine serilerek, boyama sırasında oluşabilecek lekelenmelere karşı alınabilecek bir tür önlemdir.

 

Badana alanınız eşyalı değilse örtüyü sadece yere sermeniz yeterlidir. Eşyalı alanlarda mutlaka eşyaların üstleri kapanacak şekilde sıkıca örtülmelidir. Muşamba olarak adlandırılan örtüler genellikle naylondur ve son derece pratik bir kullanım sağlarlar.

 

Kağıt Bant

 

Badana boyası sırasında, koruyucu örtülerin kenarlara tuturulması, boyanan 2 farklı yüzeyin kesişim yerlerindeki boyaların birbirine karışmasını engellemek amacıyla kullanılabilir.Estetik bir görünüm ve sağlıklı bir boyamada olmazsa olmaz malzemelerdendir.

 

Boya Kabı

 

Badana işlemi sırasında, boyanın kovadan fırça ile alınması son derece zahmetli bir işlemdir. Aynı zamanda bu işlem fırçaya fazla boya alınarak boya işlemini de riske atabilir. Bu gibi nedenlerle boya öncelikle boyama kabına alınır, fırça ile boya kabından alınarak boyama işlemi gerçekleştirilir.

 

Badana Boyası Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Badana boyasına başlamadan önce boya malzemeleri eksiksiz temin edilmelidir
  • Boyama öncesinde eşyaların üstleri ve yerler koruyucu örtü ve kağıt bant ile kaplanmalıdır. Boş bir alanda badana işlemi yapılacak ise yerler aynı şekilde koruyucu örtü ile kaplanmalıdır.
  • Kullanılacak boya seyreltilmeli ancak çok fazla seyreltici katılmamalıdır. Fazla seyreltme işlemi boyanın kullanılmasını engeller. Genelde inceltici kullanma oranı olarak boyanın %10’u önerilir. Ancak boya ile seyreltici kullanımı için boyaya özel bir oran var ise onun uygulanması önerilir.
  • Boyama işlemini birden fazla alanda yapılıyorsa uygulama sıralaması; tavan,duvarlar, pencereler ve kapılar şeklinde olmalıdır. Petekler boyanacak ise boyamada bu sıralamanın en sonunda yer alacak şekilde boyanır.
  • Astarsız bir boya tercih ettiyseniz boyama öncesinde, boyanacak yerleri astar ile boyamalı ve 24 saatin sonunda badana işlemine başlamalısınız.
Etiketler: Boya Badana
Ocak 11, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı